Du KAN skrive på flere af disse debatfora uden at være logget ind. Men du få flere muligheder ved at oprette en gratis brugeprofil og logge ind.
Kontakt administrator, hvis du vil oprette dit eget debatforum: peter@wendelboe.dk


INFO
Trafikstøj øger risikoen for diabetes :
12. december 2012 kl. 00:28
Trafikstøj øger risikoen for diabetes :


Henved 1400 danskere bliver hvert år diagnosticeret med diabetes som følge af støj fra vejtrafikken.
Det viser den første undersøgelse af forbindelsen mellem diabetes og trafikstøj.




Støj fra vejtrafik øger risikoen for diabetes. Det viser den første undersøgelse af sin art, som bliver offentliggjort i dag,

- Baseret på vores oplysninger bliver cirka 1400 danskere diagnosticeret med diabetes årligt som følge af støj fra vejtrafikken. Det svarer til cirka fem procent af alle nye diabetes tilfælde, fortæller Mette Sørensen, seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse.

Hun står for den første undersøgelse nogensinde af sammenhængen mellem udviklingen af diabetes og trafikstøj i samarbejde med Aarhus Universitet, Miljøstyrelsen og Rambøll.

Dårlig nattesøvn

Inddtil nu har der været meget fokus på luftforurening fra vejtrafikken, først i de senere år har man fået øjenene op for, at støjen fra bilerne også kan være farlig. Mette Sørensens forskning har således tidligere påvist, at trafikstøj fører til et højere antal slagtilfælde.

- Vi ved, at trafik forstyrrer os og stresser os. Vi tror, det især er påvirkningen på nattesøvnen, der har betydning. Stress og søvnforstyrrelser er tidligere fundet at hænge sammen med udviklingen af diabetes, herunder insulin resistens, højere niveau af glukose i blodet og ændringer i appetitten.

Også mindre byer bliver ramt

Forskerne har anvendt data fra "Kost Kræft og Helbred undersøgelsen", hvor mere end 57.000 i alderen 50-64 år fra København og Århus deltog i perioden 1993-1997.

- Vi har sporet deltagernes adresser fra 1988 til 2006 og beregnet støj fra vejtrafikken på adresserne, forklarer Mette Sørensen.

Undersøgelsen har taget højde for forskelle i BMI, motion, rygevaner, uddannelse, luftforurening og andre faktorer, som kunne være fejlkilder i forhold til støjens effekt. I perioden fra 1993 til 2006 blev 3.869 af deltagerne diagnosticeret med diabetes.

Selvom undersøgelsen baserer sig på indbyggere i større byer, kan beboere i mindre byer ikke føle sig sikre.

- Støj er støj, og du kan også være udsat for støj på 60 decibel i mindre byer, så det gør ikke den store forskel, siger seniorforskeren.

Undersøgelsen er støttet af EU og Miljøstyrelsen, som bl.a. peger på støjdæmpende asfalt og fartbegrænsninger som mulige løsninger.

Links
→
Læs den videnskabelige undersøgelse her


Den 10. December 2012
Forfatter:

Din email:


Emne:


Spam forebyggelse:
Indtast venligst den viste kode i det nedenstående inputfelt. Dette er for at blokere spam-robotter som prøver automatisk at skrive reklamer.
uLENv
Indlæg: