Du KAN skrive på flere af disse debatfora uden at være logget ind. Men du få flere muligheder ved at oprette en gratis brugeprofil og logge ind.
Kontakt administrator, hvis du vil oprette dit eget debatforum: peter@wendelboe.dk


Forsvaret i Danmark køber ultra-billige spionfly efter Tårnfalken-skandalen :

Det Danske forsvar har indkøbt 12 nye mini-spionfly fra en amerikansk producent. Der koster en brøkdel af den gigantiske priskatastrofe for fiaskoen med Tårnfalken. Alligevel skal flyene opfylde samme formål.

Forsvaret er færdig med at slikke sine sår oven på skandalerne om spionflyet Tårnfalken, som Danmark endte med at skrotte efter at have pumpet mere end 400 millioner kroner i et forgæves forsøg på at få det på vingerne.

Forsvaret har købt nye, ubemandede fly, UAV (Unmanned Aereal Vehicle) med det samme formål som Tårnfalkens, rekognoscering og måludpegning med et flyvende videokamera bag fjendens linier.

Men denne gang er det en helt anden slags flyver. Den er amerikansk - Tårnfalken var fransk. Desuden er den mindre - 1,4 meters vingespænd mod Tårnfalkens fire meter - og vægten er helt nede på to kg mod Tårnfalkens 300 kg.

Men der er stadig videokameraer om bord, endda to styk, og de kan drejes op og ned og "se i mørke" altså med infrarødt lys, når der er brug for det.

Desuden er der avanceret navigationsudstyr, dvs. GPS plus andre systemer, så flyet kan finde vej på egen hånd, mens den løbende sender farvebilleder og positionsdata af alt, hvad der er under den.

Prisen er også kommet i letvægtsklassen. De nye fly, som kaldes Raven B, koster 16 millioner kroner - for 12 styk, plus det løse.

Der er altså grænser for, hvor galt det kan gå, hvis militæret skulle smadre én, eller hvis en fjende fik held til at skyde den i stykker.

Men - hvis nogen skulle tvivle på, at denne flyver virkelig kan flyve, så har typen og dens forgænger (version A) altså været brugt i kamp i flere år, blandt andet sammen med amerikanske tropper.

Når Forsvaret nu vælger et flysystem, der er så billigt, er det så for at være sikker på, at de bevilgende myndigheder ville smile venligt denne gang?

»Nej, det er der ikke blevet skelet til. Det er en seriøs indstilling, og der er ikke kikket på, om den var billig eller ej. Alle de ting, vi ansøger om at få, har vi brug for. Og vi vælger det, vi mener er nødvendigt. Man må huske, at det er vores soldaters liv, det drejer sig om,« siger pressechef Anders Paaskesen, Forsvarets Materieltjeneste.

Ravnens rækkevidde på 10 km er ikke nær så lang som Tårnfalkens. Til gengæld kan den transporteres i en rygsæk. Tårnfalken havde brug for en kommandovogn med specialuddannede operatører - og en lastbil med reservedele.

Ravnen er særdeles solid. Det ser man på dens landingsprocedure. Man flyver den simpelthen ned tæt på jorden og gasser ned. Så staller den og lander på næsen med et bump. Hvis den brækker en propel, sætter man straks en ny på.

Nu afventer vi bare nye skandaler i det Danske Forsvar !

20. sep 2007
Forfatter:

Din email:


Emne:


Spam forebyggelse:
Indtast venligst den viste kode i det nedenstående inputfelt. Dette er for at blokere spam-robotter som prøver automatisk at skrive reklamer.
DVCjH
Indlæg: